Pàgines

dilluns, 25 de març del 2013

Som Xipre?


Si donem per fet que Europa ha de rescatar el sector bancari de Xipre per evitar el contagi a altres països i que els xipriotes han de pagar-ne una part, si assumim que el sistema econòmic que vivim i patim no pot canviar de forma immediata, si ens tapem el ulls davant els usos i els abusos de la troika europea i si descartem la possibilitat d'eliminar Xipre del mapa amb una bomba atòmica, he de confessar que la proposta de rescat que l'Eurogrup ha plantejat per a esta illa em sembla bé.

Em referisc a la possibilitat d'exigir a Xipre una confiscació de part dels dipòsits bancaris per fer front als milions d'euros que plouran de la resta de països de la Unió, també dels que ja han estat rescatats, com és el cas de la Confederació Ibèrica de Nacions.

És cert que la mesura, que no és nova, torna a fer recaure la responsabilitat sobre els ciutadans i no sobre els responsables de la crisi, però des del meu punt de vista resulta molt més justa del que s'ha fet a Grècia, Portugal o, en el nostre cas, a Espanya.

Tots sabem què ha suposat el rescat bancari espanyol i l'obligació de complir amb el dèficit imposat per Brussel·les : una reforma laboral criminal, retallades indiscriminades en sanitat i educació, un augment generalitzat d'impostos per a (quasi) tota la població, rebaixes en salaris i eliminació de les pagues dels funcionaris, congelació de pensions i rebaixes en les prestacions dels aturats, un retard en l'edat de jubilació... La llista és llarga.

Pensem per un moment quants diners hauria de tindre un funcionari xipriota al banc per compensar la pèrdua de poder adquisitiu que ha patit un funcionari espanyol des de l'inici de la crisi: a les rebaixes de sou estatals i autonòmiques caldria afegir la confiscació de la paga de Nadal i la repercussió que sobre la seua capacitat econòmica ha tingut l'augment de l'IVA i de l'IRPF, a banda de les noves taxes acadèmiques si té fills que van a la universitat, per exemple.

Pensem, també, quant haurà de pagar un aturat o un pensionista xipriota sense capacitat d'estalvi i, en canvi, com s'ha vist afectada la vida dels nostres pensionistes i aturats per culpa de les retallades en pensions i prestacions, els nous tipus impositius, la paralització de la Llei de Dependència o el pagament de medicaments.

I a banda de tot això i amb la situació econòmica actual: qui collons té 100.000 euros al banc?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada