dijous, 27 d’octubre del 2011

L'últim escalonet


Ahir a la Ciutat de la Justícia es va viure un 'escalonet' (sic) més dels pocs que falten per veure Camps i Costa (no podem oblidar-nos de Ric), seguts a la banqueta acusats de rebre regals de la trama Gürtel.

Arribats a este punt, tots sabem que el procediment que jutjarà l'ecs!Molt ecs!Honorable i el nostre estimat Ric, se seguirà davant un jurat popular i així, donat que la majoria ignora com funciona un judici amb jurat crec convenient explicar algunes coses.

Com ja vaig avançar, els membres del jurat popular han estat preseleccionats: cada dos anys se trien entre dos i mil tres mil veïns de la província de València, els quals queden com cèl·lules latents a l'espera de ser cridats, ja que de tots ells només en necessitem, de moment, 36.

Eixe és exactament el pas que vam viure ahir en traure la bola 28 d'un bingo de joguet: este número estableix una combinació matemàtica que serà la de determine qui són els 36 afortunats que formaran part d'este jurat provisional.

Dels 36, però, segur que hi ha algú tan poc patriota que segur que té una de les excuses que estableix la Llei per estalviar-se el judici i, per això, tindran uns dies per al·legar allò que consideren convenient i pelar-se'l.

Tot seguit, el dia de la vista, i sempre que n'hagen quedat almenys 20, es farà un sorteig per conformar el jurat definitiu: es traurà d'un en un el nom de cada jurat i les parts li faran les preguntes que consideren més convenients (raonables o no) i podran vetar-ne quatre sense justificar la seua decisió.

En eixe sentit, recorde haver presenciat un judici amb jurat contra uns policies corruptes en el qual la defensa dels acusats només preguntava als candidats a jurat si anaven a manifestacions. Qui responia, per exemple, que havia anat a la mani contra la guerra d'Iraq era vetat automàticament, però si algú manifestava haver anat a concentracions contra els atemptats d'ETA passava a la següent fase. Coses d'advocats.

Així, anirem traient noms dels candidats i els que no siguen vetats per l'acusació o per la defensa passaran a convertir-se en membres del tribunal popular fins completar els nou titulars i els dos suplents.

Això és el que ens espera a partir del dia 12 de desembre.

2 comentaris:

Clidice ha dit...

Arriba mai a constituir-se cap jurat amb aquest sistema? I si tots, o gairebé tots, són recusats, aleshores què passa?

Busca qui t'ha pegat ha dit...

Cada part només pot recusar quatre jurats. I comencen amb 20... sempre es fa així.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails