dimecres, 14 d’octubre del 2009

Modern family

Sóc de l'opinió que quan l'humor és mordaç i intel·ligent pot jugar perfectament amb allò que no resulta políticament correcte, de forma que és possible fer conya sobre temes com la raça, la condició social, l'excés de pes o l'orientació sexual de les persones.

O millor dit: si l'humor és bo, és possible explotar els tòpics sobre diferents col·lectius sense que això supose caure en el racisme, l'esnobisme, la incitació a l'anorèxia o l'homofòbia.

Per la meua feina em toca treballar amb persones de moltes nacionalitats i de cultures ben diferents, i tracte tots per igual, de forma que m'esforce per resoldre els seus problemes de la mateixa forma, independentment de qualsevol condició particular.

Òbric parèntesi. En realitat, preferisc treballar amb persones d'allò que es coneix com països emergents i que abans eren considerats senzillament pobles miserables, ja que com més pobre i humil és el client menys donarà pel cul i menys et molestarà al mòbil, ja que estes persones tenen coses molt més importants de les quals preocupar-se que dels procediments judicials que tenen oberts con ells. Tanque parèntesi.

Per tot això, i perquè no considere que siga sospitós de res, no puc evitar reconéixer que quan una amiga em contà l'acudit següent vaig riure molt: s'obri el teló i es veu un gitano a un estable. Es tanca el teló. Quin és el títol de la pel·lícula? Fàcil: El hombre que 'sus' robaba los caballos.

En este cas, l'acudit no és més que un joc de paraules que explota un tòpic (gitanos: delinqüència + ús incorrecte dels pronoms) però no significa necessàriament que qui el conta siga racista o desconega que la comunitat gitana és plural i diversa.

Per això, perquè considere que l'humor és capaç d'alleugerir tensions i no passa absolutament res si explota els tòpics de diferents col·lectivitats, Modern family m'ha semblat una sèrie genial i brutal, que aprofita el gag incessant per ridiculitzar els tòpics relatius a sud-americans, nord-americans, heterosexuals, homosexuals, homes, dones i persones en general.

I m'encanta.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails