dimecres, 28 de març del 2012

Tres consideracions superficials sobre el diputat 'clau' d'UPyD a Astúries





El recompte dels vots dels residents a l'estranger per la circumscripció occidental d'Astúries ha fet que els socialistes hagen guanyat un altre escó a costa del Foro de Cascos, de forma que ara ens trobem amb un empat a 22 diputats entre l'esquerra (PSOE i IU) i la dreta (PP i Foro).

Molts, alegrement, s'han afanyat a considerar que l'únic diputat obtingut per UPyD guanya així un paper clau en poder trencar l'empat i determinar el futur govern, però caldria fer algunes consideracions:

PRIMERA.- Passe el que passe, el més probable és que UPyD no entre en cap govern (del signe que siga), però això no els evitarà haver de retratar-se: en qualsevol cas el seu vot suposarà un posicionament. De moment, ja sabem que Díez es comporta com els nacionalistes que tant ha criticat: a canvi d'un hipotètic pacte a Astúries (on han obtingut el 3,75% dels vots) exigirà contrapartides a Madrid. Brava.

SEGONA.- Hem de tindre en compte un altre factor: si UPyD té grup parlamentari al Congrés és perquè el diputat del Foro es vaprestar de crossa per poder trampejar la llei amb el beneplàcit del PP, fet que ens podria indicar quin és el camí que pretén recórrer el diputat upeidià per tornar els favors a uns i a altres.

TERCERA.- L'escó obtingut a última hora pels socialistes, de moment, només ha aconseguit acabar amb la majoria absoluta de què disposaven PP i Foro. Una majoria, però, que en la pràctica resultava prou més relativa que absoluta, ja que ningú ha donat per fet en cap moment que els dos partits de dreta siguen capaços de posar-se d'acord ni en l'hora: podria passar, per exemple, que PP i Foro arriben al ple d'investidura sense cap tipus de pacte i opten per votar el propi candidat. En eixe cas, si PSOE i IU tenen un acord, el diputat d'UPyD esdevindrà inútil.

2 comentaris:

Enric Senabre ha dit...

Tant de bo així s'hagen de retratar i la gent comence a coneixe'ls

Busca qui t'ha pegat ha dit...

La meua aposta és que no farà ni falta...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails