dijous, 23 de setembre del 2010

Fer el 'primo'

L'expressió espanyola 'hacer el primo' té el seu origen, segons les fonts més qüestionables, en la forma protocol·lària que utilitzaven els reis per referir-se als grans d'Espanya (“Querido primo”) i que durant l'ocupació francesa fou seguida per Josep I Bonapart per provar a guanyar-se les simpaties de l'aristocràcia espanyola.

Tot i que no calia ser Maquiavel per endevinar que la dinastia napoleònica duraria quatre dies, els nobles més afrancesats van caure en el parany i es van deixar afalagar per la nova monarquia, posicionant-se a favor dels ocupants.

Així doncs, en comprovar quin fou el resultat i com acabà l'experiència francesa, la plebs començà a utilitzar l'expressió 'hacer el primo' per referir-se a “la persona incauta que es deixa enganyar fàcilment”.

Tot açò ho vinc a dir perquè un pardalet que ocupa un seient majúscul a la RAE m'ha filtrat que en la propera reunió de la Comissió de Sinònims, Antònims i Destrellats els membres més progressistes de la l'Acadèmia proposaran una nova forma per definir el comportament de “la persona incauta que es deixa enganyar fàcilment”: celebrar primàries.

I també es proposarà que el mot 'AntoniAsunción', així: tot junt, siga declarat sinònim perfecte de terrorista.



2 comentaris:

Ferran ha dit...

Lo de València és insuperable!

Clidice ha dit...

huas! si és que sou els més millors del món mundial i de part de l'estranger! ai mare! :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails