dimarts, 25 de març del 2014

L'ERO d'RTVV




Si algú pensa que l'ocupació i annexió de Crimea per part de la nova URSS de Putin és el conflicte més gran que té la comunitat internacional damunt la taula és perquè no ha seguit les negociacions de l'ERO d'extinció d'RTVV: en efecte, la solució final de la radiotelevisió pública valenciana té elements polítics, econòmics, estratègics i, fins i tot, ètnics amb més marro que no l'annexió d'aquella península de la mar Negra.

El tancament d'RTVV va tindre un efecte paradoxal: va fer que aquells que no ens la miràvem mai i que no la sentíem com a nostra eixírem al carrer a defensar-la i a bramar contra la decisió d'un polític inútil i incapaç que, davant la ineptitud per gestionar un servei públic decideix tancar-lo, com el xiquet malcriat que punxa la pilota.

Crec que la majoria de la gent que ens vam manifestar en contra del tancament d'RTVV no ho vam fer per poder vore en televisió les mascletaes de falles, ni per saber si ha nevat a pobles perduts de la serra, ni per assegurar la supervivència del sector audiovisual valencià (sic), ni per Son Goku, ni per Joan Monleón. Ni, tampoc, pels treballadors que perdrien la seua feina.

En primer lloc, perquè els treballadors d'RTVV són com els treballadors de Fagor, de Coca-Cola o de qualsevol altre mitjà de comunicació afectats per un cruel ERO, però no tenen un valor afegit, ja que, i principalment, no tots els treballadors d'RTVV mereixen la mateixa consideració.

Òbric parèntesi. I jo en tinc moltíssima, de consideració, per aquells professionals que m'estime i que respecte. Tanque parèntesi.

I, en segon lloc, perquè hem de tindre en compte que cadascun dels 1.700 treballadors que perdran la seua feina amb l'ERO (i, també, aquells que ja la van perdre abans) té la seua història, els seus interessos, la seua vida i la seua ètica i que no es poden tractar com un conjunt: per a mi hi ha afectats per l'ERO que no comparteixen ni la mateixa raça amb els altres.

De la mateixa forma que em vaig manifestar en contra de la decisió de tancar (i de quina forma) un servei públic que prèviament havia estat degradat fins a extrems on la imaginació difícilment podria haver arribat, des del respecte més absolut a gran part dels treballadors, vull dir que no seré jo qui qüestione quina serà la seua decisió en relació a la negociació de l'ERO que extingirà l'RTVV que vam conéixer: en un sentit o en un altre, a alguns mai se'ls farà justícia.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails