dimecres, 8 de febrer del 2012

#resacón



Possiblement he estat l'últim a vore el reportatge que LaSexta emeté divendres passat sobre la corrupció i la situació de fallida política del País Valencià, de forma que abans del visionat ja havia pogut llegir algunes crítiques sobre la forma i el fons del programeta en qüestió. 

Una de les objeccions que se li feia fins i tot abans d'haver vist la llum era que el títol suposava un menyspreu a la idiosincràsia valenciana perquè es referia a este país d'orxata i fartons com “Levante”.

No crec que siga necessari que explique que abans de fer ús d'eixe terme preferiria fins i tot el de Comoditat Valenciana però, clar, resulta complicat provar a fer entendre a la Meseta, i concretament a la Villa y Corte, que una part dels valencians no ens sentim identificats amb eixa expressió quan tenim un diari (i ara també una televisió) o un equip de futbol batejats així i que són centenars les empreses que fan ús d'eixa denominació per referir-se a les delegacions que tenen al nostre territori (en exclusiva o, pitjor encara, combinat amb Múrcia) sense que ningú s'immute ni, molt menys, haja organitzant cap mena de boicot.

Pel que fa al fons, i per tant a posteriori, les crítiques que he pogut llegir es resumien en dues idees: d'una part, el sensacionalisme amb el qual es tractaven els temes de corrupció; i d'una altra, que en cap moment es féu una sola referència al sistema de finançament tan injust que patim els valencians i que és el responsable en gran mesura de la fallida econòmica del País Valencià.

Pel que fa a la primera, em sorprén la crítica: qualsevol que haja vist un noticiari o un programa d'Al rojo vivo entendrà perfectament que la tònica general dels serveis informatius de LaSexta és el tractament informal de l'actualitat (fregant la frivolitat) i seria molt ingenu pensar que el programa de divendres passat anava a ser l'excepció quan justament eixe to constitueix la marca de la casa.

Òbric parèntesi. Per no parlar de les notícies construïdes directament amb frases de Twitter o amb vídeos d'animalets del Youtube. Tanque parèntesi. 

Pel que fa a l'absència de referències al sistema de finançament que castiga els valencians, tot i estar d'acord paraula per paraula amb l'explicació de la falla que el senyor Baydal féu dilluns a l'Informatiu i entendre que és necessari una reforma que pose cada euro on pertoca, veig clarament que eixe no era el fons del programa de LaSexta i que la idea no era tractar ni la crisi financera o de finançament ni la crisi econòmica del País Valencià sinó una altra crisi que des del meu punt de vista resulta molt més greu: una crisi política i institucional que té una doble vessant: la corrupció generalitzada i una irresponsable gestió dels recursos públics.

I el reportatge, això sí, ho tracta d'una forma prou acceptable perquè, la veritat, és que hi ha material de sobra.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

En certa manera, en definir la inconsistència de certs continguts de la Sexta ens has fet pensar en l'ínclita candidata socialista. Al pueblutxu potser se'l pot enganyar amb quatre frases de twitter, però quan grates una mica... no hi ha ni suc ni bruc.

Eva ha dit...

A mi això de "Levante" també em resulta molt curiós. Perquè clar, normalment només ho diuen els unionistes ("España 1 y ni 51", bla bla). Però en el fons el que s'entén és que Maó no es Espanya, no?

Una vegada vaig intentar aclarir el meu dubte amb un levantista (no són difícils de trobar), però ho vam haver de deixar perquè no estava acostumat a raonar tant i s'anava posant molt nervioset...

Glò ha dit...

I a mi que aixó de Levante en sona a Vascongadas...=_o

Busca qui t'ha pegat ha dit...

Mai vaig entendre per què LaSexta (i sobretot el director d'informatius) es mostrava tan partidari de Chacón... Ni que la vida le fuera en ello... ;)

Allò de 'Levante', com deia, no m'agrada, però és igual que quan ens referim a Andalusia com el Sud o als territoris del mar Cantàbric com el Nord... Igual de lleig, vull dir.

Gràcies a tots tres!

Jesús Párraga ha dit...

Home... Allò de "vascongadas" ho he llegit fins i tot en "Egin" tot considerant que Euskadi és una zona "vasconitzada" des de l'Heuskalerria profunda i original que és Nafarroa. Per cert, que el terme "Heuskalerria" va ser molt utilitzat durant el franquisme, com també allò d'"Estat Espanyol". I pel que fa a "Levante"... no seria publicitat subliminal d'El Mercantil Valenciano? :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails