divendres, 28 de setembre del 2012

25N: Previsions electorals


 
Una cosa ben segura del resultat del 25N és que les forces catalanistes obtindran majoria absoluta al nou Parlament. I això és segur, bàsicament, perquè ja la tenen: els escons de CiU (62), sumats als que aconseguí salvar ERC (10) i als obtinguts per Solidaritat (4) ens dóna un resultat de 76 diputats dels 135 existents.

Curiosament, el gran interrogant és saber què passarà el 25N amb estes forces, que són les que competiran per emportar-se al sac el vot nacionalista i independentista. La meua previsió és que CiU i ERC guanyaran escons: els primers pel paper jugat per Mas durant les últimes setmanes i els segons perquè són els grans beneficiats de la ressaca de la Diada.

Pel que fa a Solidaritat tot és incertesa: a un país normal els votants els enviarien a casa i punt.

Per al PSC la meua previsió és clara: desastre. La caiguda dels socialistes catalans, de fet, serà tan espectacular que els 28 escons de 2010 passaran a ser considerats un bon resultat. El PSC pagarà a les urnes la falta de lideratge i la dificultat per presentar un discurs propi davant la polarització de la resta de partits: mentre els uns i els altres no tenen mirament en extremar els posicionaments, el PSC ha estat incapaç de fer-ho en un sentit o en un altre i això no pot acontentar ningú.

El PSC sagnarà a dreta i a esquerra i pot esdevindre, per tant, el PASOK de la vora occidental de la Mediterrània.

Iniciativa podria, a priori, tindre el mateix problema que els socialistes: encara que no són tan espanyols com aquells, el seu posicionament sobre una hipotètica independència podria resultar difícil de vendre. En canvi, la formació d'Herrera serà la gran beneficiada de la desfeta socialista. En primer lloc, per haver denunciat les retallades socials del Govern de Mas mentre els altres se limitaven a jugar a l'ONU o a provar a recomposar-se i, en segon lloc, perquè no els ha tremolat la mà en la qüestió independentista des que s'obrí el meló i van pas a pas: de moment ja han votat sí al referèndum. I si finalment es planteja la qüestió “independència, si o no?” ja en parlarem.

Ara per ara, Iniciativa té 10 escons i el PSC 28. No hauria de sorprendre que el 25N es produïra un intercanvi de xifres.

És fàcil preveure, també, un bon resultat per a la dreta espanyolista, beneficiada, com tots, per la desfeta socialista i pels discursos extrems: PP i Ciutadans-Ciudadanos-Citizens aconseguiran almenys el mateix resultat que en 2010 (18 i 3 escons, respectivament), però no podem descartar un augment de la representació parlamentària de totes dues forces. Mínim, en tot cas, per a la formació de Rivera.

Estes previsions, però, poden quedar en no res per dos motius: perquè no tinc ni idea de què estic parlant i per l'augment de la participació: recordem que en 2010 només votà el 58% del cens i enguany la cosa es dispararà.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo visc a Catalunya i discrepe:

CIU: baixarà un poc.
ERC: pujarà
SI: pujarà si no es presenta la CUP
ICV: Pujarà
PSC: desastre
PP: igual
C's: fora del parlament
CUP: si es presenta, 4 diputats.

Explicació:

Els 62 diputats de CiU són un sostre molt difícil de batre. Moltes votants tradicionals d'ERC van votar CiU per evitar un altre tripartit. Ara eixos votants tornen al seu lloc natural: l'esquerra independentista. Les retallades socials de CiU tindran el seu efecte sobre estos votants, que tot i la seua confiança en el sobiranisme de Mas, preferiran votar un sobiranisme més social. El dubte està en si es presenta la CUP. Si no ho fa, ERC pujarà molt, i SI pujarà un poc. Si CUP es presenta, ERC no pujarà tant, i hi haurà una lluita entre CUP i SI que pot acabar amb tots dos dins amb 4 diputats, tots dos fora, i un dins i un fora.

El PP també va aconseguir un sostre difícil de batre, i el malestar general contra Rajoy pot costar-li alguns diputats. Si ICV juga bé les seues cartes, conjugant un dret a decidir light amb la insistència en el caràcter social de les eleccions i l'oposició a les retallades de Mas, no deixarà que cap votant del PSC se'n vaja cap al PP. Si ICV fa un discurs massa independentista, el PP creixerà pels ex-votants del PSC. De tota manera, els factors al voltant del PP sumen i resten, i per tant el meu pronòstic és que repetirà resultats.

El PSC quedarà com una força minoritària, al voltant dels 13-17 diputats.

C's pot vore's escombrat per l'agressiva campanya espanyolista de Sánchez Camacho, i per la competència que li farà UPyD, insuficient per a obtindre diputats.

Si he de fer una porra, seria esta:

CiU: 59 diputats (-3)
PP: 18 diputats (0)
ICV: 18 diputats (+8)
ERC: 17 diputats (+7)
PSC: 17 diputats (-11)
SI: 6 diputats (+2)
c'S: 0 diputats (-3)

Salvador Macip ha dit...

Per no tenir-ne ni idea, em sembla una predicció raonable. Ara, com tu dius, aquestes eleccions seran diferents a les anteriors en particiàció. Pot passar de tot.

Busca qui t'ha pegat ha dit...

Gràcies a tots dos per comentar.
La Vanguardia diu este cap de setmana que Mas fregarà la majoria absoluta. Jo crec que sí que guanyarà alguns escons. La mateixa enquesta diu que el PP cau i C's en guanya un.

L'únic segur, des del meu punt de vista, és que CiU, ERC i ICV guanyaran representació i que el PSC s'ensorra.

Per al PP el problema pot ser la participació: es troba en un percentantge complicat: recordem que fa dos anys amb un 2% de vot més guanyà 4 diputats. Caure un miqueta, per tant, pot fer que perda un grapat de diputats.

Què passarà si es presenta la CUP? Que dividirà el vot a l'esquerra independentista i fragmentarà el Parlament encara més, però no és massa greu.

La clau serà la participació.

Clidice ha dit...

Només tinc dubtes davant la cosa del PP, perquè si jo fos espanyolista, entre l'opció de votar la Camatxa o el Siudadanus, em quede a casa segur. #modevergonyaalienaON

Josep ha dit...

Ara ja tens els resultats, esperem la teua anàlisi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails