dilluns, 22 de setembre del 2014

L'escenari de 2015


Comença la partida i yo con estos pelos


Fins i tot aquells que fem política (encara que siga de baixa intensitat) estem una miqueta marejats davant el panorama que es planteja per a les eleccions locals i autonòmiques de l'any que ve.

Ara mateix existeixen dos grans incògnites que fan que el tauler de joc estiga tan mogut que resulta impossible no sentir cert vertigen: d'una part, l'anunci del PP d'una reforma electoral per segrestar la democràcia municipal provar a mantindre les alcaldies en contra de possibles pactes d'altres forces; i d'altra, la irrupció de nous partits, principalment els guanyem i els pablemos, als quals les enquestes auguren uns resultats boníssims.

El primer tema em preocupa menys, perquè no es portarà endavant. És una idea feliç del Govern, com allò d'unificar municipis, eliminar els aforats o modificar la llei de l'avortament, que mai vorà la llum. Per vàries raons: perquè no els dóna temps, perquè no poden aprovar-ho sols, per l'efecte bananer que suposaria celebrar unes eleccions amb les regles recorregudes per tot déu al Constitucional i perquè és una mesura inútil: ni amb la reforma anunciada el PP repetirà el govern en la majoria de les alcaldies que pretén segrestar mantindre.

El segon tema, però, té més molla. O almenys el tenia fins ahir: ara ja sabem que Pablemos no es presentarà a les eleccions municipals, però sí a les autonòmiques. La recomanació de l'epístola d'Iglesias als cercles sembla clara (diputats autonòmics sí, regidors als pobles no) però amb un suport enverinat als guanyem que, tret de l'originari de Barcelona, Izquierda Unida veu com un salvavides davant el tsunami morat i que està provant a impulsar fins i tot allà on no hi ha cap demanda real.

Pablemos sembla que dóna suport a la fórmula guanyem però la condiciona a llistes plurals, elaborades per primàries obertes a la ciutadania, sense que ninguna força es reserve els llocs d'eixida... En definitiva, tot el que IU (i EU a casa nostra) no han sabut fer mai i el que el Partit Comunista mai permetrà.

Iglesias sap que Pablemos no està ara per ara en disposició de responsabilitzar-se de les llistes municipals de tot Espanya (“Las actuaciones impropias de dos o tres cargos serían un iconocontra la marca Podemos”) i prefereix evitar riscos: és més fàcil (i té més projecció i rèdit) fer llistes als parlaments autonòmics que a tots els ajuntaments on s'haja constituït un cercle.

Amb tot això, per a aquells que apostem per projectes amb unes altres trajectòries, amb uns altres missatges i amb unes coordenades més nostrades, algunes incògnites comencen a quedar resoltes.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Sembla que, per una volta, estic políticament d'acord amb tu (jo estic preocupat, podria entendre que tu també). I és més, l'operació municipal de Podemos/Pablemos/Potemos és encara més rodona; volen ser ells els que diuen on i com participar però sense posar el seu nom per desvincular-se del que puga passar. És la "nova política" tot i que jo no sé per què però tinc una sensació de deja vue...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails