dimecres, 13 d’abril del 2011

E2011: Qui té por al 5%?

 
El ressò de l'enquesta de Público d'este cap de setmana ha estat significatiu, entre altres coses, perquè s'ha preguntat per les candidatures tal com, efectivament, es presentaran a les eleccions de maig, un fet que a un país normal no hauria de considerar-se extraordinari, sinó la cosa més normal del món.

En realitat, fa més de dos anys que quedà clar que a les properes eleccions Bloc, Iniciativa i Verds repetirien candidatura conjunta sota la fórmula de Compromís, però malgrat això fins fa quatre dies els mitjans han insistit a publicar enquestes sense tindre en compte esta circumstància, la qual cosa fa palés quin és el nivell de la premsa que ens toca llegir (i patir) a este país d'orxata i de fartons.

Òbric parèntesi. I també quins són els seus interessos i servituds. Tanque parèntesi.

L'enquesta de Público, que compta amb una mostra de 1.200 entrevistes, revela que Compromís tindrà un espai a les Corts en superar la vergonyosa barrera electoral del 5%, una altra anomalia de les moltes que afecten este país de paella i allipebre, i que són els seus diputats els que més mal poden fer al resultat del PP.

Independentment d'això i des del meu punt de vista, l'enquesta només fa que confirmar el que a dia de hui resulta més que una sensació: Compromís no només entrarà a les Corts i es convertirà en la formació clau a molts ajuntaments, sinó que el seu resultat serà molt millor encara.

I això per moltes raons: d'una part i a diferència del que passà durant la primera edició de Compromís, tota la militància dels diferents partits creuen en el projecte i no existeixen recels. En este sentit només cal vore, per exemple, la forma que té la militància del Bloc d'aclamar Mònica Oltra o Joan Ribó als actes de precampanya o el fet que els discursos de Morera siguen assumits sense problemes pels membres d'Iniciativa i comparar esta situació amb la urticària que provocava la desapareguda Glòria Marcos entre el vot valencianista.

En segon lloc, un altre fet determinant que portarà Compromís a les Corts és la feina feta: ara amb Morera i abans amb Oltra, l'acció política de Compromís ha tingut una repercussió considerable que s'ha sabut vendre a través de xarxes socials (hui en dia d'una importància innegable) i dels col·lectius socials, el que fa que Morera tinga un grau de coneixement entre el votant valencià que dobla el de Marga Sanz, la candidata d'EU, i que Oltra haja aparegut en algunes enquestes amb una valoració superior a la del mateix Camps.

A banda d'això, altres elements que insisteixen en la idea serien una participació prevista relativament baixa, el poc entusiasme que desperta Alarte fins i tot entre els socialistes, la denúncia implacable que Compromís ha fet de la corrupció del PP, una imatge electoral moderna i agradable, un programa que defuig el sensacionalisme i que toca de peus a terra, el recorregut que encara li queda al cas Gürtel, la contínua presència de Compromís al carrer, la implantació que el discurs ecosocialista pot tindre al vot urbà i la consolidació del vot tradicional del Bloc.

Tot plegat no fa una altra cosa garantir la futura presència de Compromís a les Corts Valencianes i, per tant, no entenc com encara hi ha qui té por al 5%. 
 

6 comentaris:

Enric Senabre ha dit...

Ja, però això li furtarà la majoria al PP? Una victòria pírrica, no?

Joan ha dit...

Es té por al 5% perquè les enquestes són enquestes i un mitjà que es digna a posar-nos a la terra dels valencians el nom que ens pertoca, no pot ser neutral a la causa (o al menys a part de la causa) de Compromís. La feina de cuina la fan a tots llocs.

De totes formes, espere que sobre ser una enquesta a favor contra X desfavorables aquest pronòstic no siga només un mirall i s'acomplisca. Compromís s'ho mereix pel treball ben fet i l'oposició clara i digna que han fet a les barbaritats d'alguns i dels silencis còmplices d'altres.

Joan Espinosa ha dit...

només un matís: m'agrada més 'país de xufes i fartons' mmmm... jajaja! jprickly.

Busca qui t'ha pegat ha dit...

Benvolgut Enric: cal fer fora el PP, però la feina de Compromís és obtindre una bona representació i possibilitar un canvi si l'aritmètica electoral ho permet. Els altres també s'ho han de currar. :)

KTRoig, gràcies per participar! Estic convençut de l'èxit de Compromís. I odie quivocar-me. :)

JEC! prenc nota del matís: xufes i fartons a partir d'ara! :P

Nandito ha dit...

Aiii...

Jo no li tindria tant de por al 5% com el por que li hem de tindre a la platja i el bon temps del 22 de maig. Realment, trobe que la premsa s'està fent ressò d'un sentir dels que militeu al 'Compromís/o' que quasi s'està convertint en un ridícul cant triomfalista.

I dic ridícul perquè es canta victòria per alcançar a les enquestes (i d'enquestes ja hem llegit unes quantes al llarg de la història) un 5%... Eixa és la meta. Ara només puc pensar que eixa gent que s'alegra tant per tindre representació a les Corts dins la càmera esclafada pel PP l'únic que preten és tindre el cul assegut i assegurat, però si parlem d'intencions de canviar alguna cosa el percentatge es queda un tant curt...

T'estime molt. I tant de bo que tota l'esquerra valenciana junta ens unim en un futur per governar este país d'imputats desgovernats i d'indignes corruptes de guant blanc. Però si volem canvi, parlem de la campanya, dels projectes en positiu, i no de les enquestes.

Busca qui t'ha pegat ha dit...

Jo t'estime més encara, Nandito, i per això et repetisc el que he dit abans: no em fa por el 5% perquè crec que Compromís estarà present a les Corts per governar si és possible o per fer una oposició com cal.

Igualment, espere que el PSOE obtinga un grandíssim resultat que possibilite un canvi en la Generalitat, per això deia que "els altres" també han de treballar.

PSOE i Compromís no juguen en igualtat de condicions i el sòl electoral del PSOE és un 20%. Des d'eixa comodidad és fàcil parlar, però no es pot fer descansar tota la responsabilitat de la majoria absolutíssima del PP valencià en els grups minoritaris, perquè la culpa d'eixa situació es reparteix proporcionalment.

Feliç campanya, estimat!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails